Moederskind – wat als iemand je ongevraagd verplaatst

Anouk van den Berg & Peter Dictus (Bureau Pees) i.s.m. Dansnest

Tot ver in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw waren er zogeheten doorgangshuizen in Nederland. Kraamklinieken voor ongehuwde moeders. Vrouwen en meisjes die ‘niet in staat’ werden geacht voor hun kind te kunnen zorgen. Of voor wie de schande van een kind te groot was. Na hun bevalling moesten ze onmiddellijk hun kind afstaan, voor adoptie, vaak zonder enig verder contact. In de periode tussen 1956 (invoering van de adoptiewet) en 1984 (invoering van de abortuswet) zijn op deze wijze ongeveer 15.000 kinderen geboren. Althans, dat is een schatting van de overheid. Vermoedelijk gaat het zeker om 25.000 afstandskinderen.

Moederskind is geïnspireerd op de verhalen van kinderen die destijds op die wijze zijn geboren. Over de enorme druk op meisjes en vrouwen om afstand van hun kind te doen, over de kinderen die in een adoptiegezin geplaatst werden met een nieuwe naam, een nieuwe identiteit, over hun zoektocht en hun verlangen de verbroken band met hun biologische moeder (en/of vader) te herstellen.

Moederskind speelde tien keer van  27 mei tot en met 12 juni 2022, in de voormalige tuin van het doorgangshuis Moederheil aan de Valkenierslaan in Breda, het enige bestaansbewijs van de geboorteplaats van vele ‘onbekende’ kinderen. Geen historische reconstructie, eerder een voelbare link met iets van alle tijden: wat gebeurt er met mensen als ze ongevraagd verplaatst worden?

spel en dans
Marie Angelique – Annemiek Lambregts
Emanuela – emmy van Schalkwijk
Gepke – Eugénie Smits van Waesberghe
Jean-Pierre – Wilko Vermuë
Jasper Koopmans, Felicia Kuijper (3-4 juni: Lili Kok), Annelies Mertens, Charlotte Thijssen

samenstelling Anouk van den Berg (regie) en Peter Dictus (tekst)
choreografie Nana van Moergestel en Neel Brans | Dansnest
geluidsbeeld en muziek Bram Schouw | Studio Solo
vormgeving Marc Joosen (licht), Robin Schijfs (beeld), Anouk van den Berg & Nana van Moergestel (kleding)
grafische vormgeving Gijs Martens | Studio Mieters
fotografie Rob ten Broek
social media Stephanie Bastiaansen | Storm Communicatie
trailer Dax Thuijs
productie Bureau Pees i.s.m. Dansnest en De Gisting

Meer info: https://bureaupees.nl/producties/moederskind/